Sıkça Sorulan Sorular

1963 yılında, proje yönetimini bir meslek olarak geliştirmek üzere Amerika’da kurulmuştur. Bir Sivil Toplum Kuruluşudur ve gönüllüleri ile mesleki gelişim faaliyetlerini yönetir. Bugün 500.000’in üstünde üyesi, 8 farklı konuda sağladığı sertifikasyonlara sahip ve 1.000.000’nun üzerinde kişi ile dünyanın proje yönetimi konusundaki en büyük ağı oluşturmaktadır. 200’den fazla ülkede 280 civarında, gönüllü bazlı faaliyet gösteren “Chapter”ı bulunmaktadır.

PMI tarafından ATP unvanına sahip olan kuruluşlar, PMP ve DA (Disciplined Agile) sertifikasyon eğitimlerini, PMI çatısı altında gerçekleştirirler. ATP olan kurumlar yukarıda bahsedilen eğitimlerde PMI tarafından yetkilendirilmiştir ve eğitimlerin içerikleri kurumlara PMI tarafından sağlanır. Ayrıca bu eğitimleri sağlayacak eğitmenler de PMI tarafından eğitmenlik rozetini almışlardır. İlgili eğitimlerde sınava hazırlık eğitimleriniz konusunda doğru yönlendirildiğinizden emin olursunuz.

2011 yılında kurulan firmamız, 2022 itibariyle Hacettepe Teknokent bünyesinde eğitim, yazılım, danışmalık ve Ar-Ge faaliyetlerine devam etmektedir. 2022 yılı itibariyle eğitimlerimize PMI-ATP (Authorized Training Partner) unvanı ile devam etmekteyiz. Proje yönetimi dünyasındaki en güncel bilgi ile oluşan eğitim içeriklerimiz ve danışmanlıklarımızla hizmetinizdeyiz!

PMI-ATP unvanı PMI tarafından “Proje Yönetimi” alanında kendini kanıtlamış olan kurumlara verilen bir yetkilendirme belgesidir. PMI, ATP olan kurumlara PMP sertifikasyon sınavı için hazırladığı müfredata yönelik eğitim içeriğini temin eder ve eğitmenleri de PMI tarafından sağlanan eğitimci eğitimi, yetkinlik değerlendirmesine tabii tutulur. ATP yetkisine sahip kurum ile çalıştığınızda güncel içerik ve yetkin eğitmenlerle çalıştığınızdan emin olursunuz.

· ATP olan bir kurumdan eğitim aldığınızda, sınav başvurunuzda eğitim denetiminden muaf olursunuz.

· Güncel bilgiler ile eğitim aldığınızdan ve eğitmenlerin PMI tarafından onaylanmış eğitmenler olduğundan emin olursunuz.

· ATP eğitim kuruluşları eğitim yetkinliği açısından PMI onayından geçmiştir. PMP, DA (Disciplined Agile) sertifikasyon sınavlarına yönelik eğitimler, PMI tarafından sağlanan içeriklerle sizlere sunulmaktadır.

Arge Grup Danışmanlık olarak PMI-ATP (Authorized Training Partner – Yetkili Eğitim Ortağı) belgemizi almış bulunmaktayız!

Eğitim aldığınız kurumun ATP olduğundan, https://atp.pmi.org/provider-directory buradaki bağlantıya giderek emin olabilirsiniz. İlgili sayfadan Arge Grup Danışmalık olarak bizleri arattığınızda yetkinlik belgemizi görebilirsiniz.

Projeye dahil olan tüm tarafları (müşteri, firma, tedarikçi…) ortak bir yaklaşım ile bir araya getirerek, projelerin başarıyla tamamlanabilmesini sağlamaktadır. Bu yaklaşım ve standart, tüm dünyada kabul görmektedir. Bu yüzden uluslararası geçerliliği olan bu sertifikasyon, iyi bir kariyer için önemli bir belge durumundadır. Aynı şekilde dünyadaki önemli firmalar proje yöneticiliği için bu belgeyi şart olarak koşmaktadır.

2022 Haziran ayı itibariyle dünya üzerinde 1.245.440 civarında, Türkiye’de ise 3.000 civarında PMP Sertifikasyonu sahibi Proje Yönetimi Uzmanı vardır.

Dünyanın her yerinde, konuştuğunuz “proje yönetimi” nin  aynı olduğunun güvenini verirsiniz. PMI standartlarıyla proje yönetimi, proje yönetimine sadece teknik bir bakış getirmez. Proje yöneticisi olarak “yumuşak becerileriniz – soft skills” ve “yönetim becerilerinizi” de keskinleştirir.

Artık bireysel istihdamlarda PMP sahibi olma ön koşulu, konsorsiyumlarda ve ihalelerde PMP sahibi proje yöneticisi çalıştırma zorunluluğu giderek artıyor.

Dünya ortalamasına bakıldığında, PMP sertifikalı proje yöneticileri sertifikasız olanlara göre % 20 daha fazla kazanıyor. (PMI Salary Survey, 2015)

Zaten projeler yönetiyorum diyorsanız, proje ekiplerinde yer alıyorum diyorsanız, geleceğin proje yönetiminde olduğunu fark etmişseniz ve dünyadaki 1.245.000 üzeri PMP sertifikalı proje yöneticisinin arasında yer almak istiyorsanız, ulusal ve uluslararası arenada proje ortaklıklarınızı güçlendirmek istiyorsanız sizi de eğitimlerimiz de görmek isteriz!

Sertifikasyon sınavına girebilmek için, 35 saatlik proje yönetimi eğitimi ve üniversite mezunları için 36 ay lise ve dengi mezunları için 60 aylık proje yönetimi deneyimi gerekmektedir. Beyan edilen deneyimler beyan tarihinden en fazla geriye dönük olarak 8 yılı kapsamalıdır.

35 saatlik proje yönetimi eğitimi, nereden alınmış olursa olsun (canlı bir eğitim olması koşuluyla) PMI kabul edecektir. Ancak, eğitiminizi bir ATP (Authorized Training Partner) ’dan almış olmak, eğitimin içeriğinin sınav içeriği ile uyumlu olmasını garanti altına alacaktır.

Proje yönetimi deneyiminde de, projelerin yönetim ekiplerinde, başlatma, planlama, uygulama, izleme ve kontrol, kapanış aşamalarında karar verici, yönetici, yönlendirici rol oynamış olmak gerekmektedir. Eğer bir proje içerisinde sadece ürünün ortaya konmasında operasyonel bir iş yapmış isek, bunu proje yönetimi deneyimi olarak dikkate almayacaktır.

PMI’ın web sitesinden aşağıdaki bağlantıyı kullanarak PMP sertifikası başvuru sayfasına ulaşabilir ve bu sayfadaki “Apply Now” butonuna tıklayıp ilgili yönergeleri takip ederek başvurunuzu yapabilirsiniz: https://www.pmi.org/certifications/types/project-management-pmp

  1. PMI sertifikası almak isteyen bireyler öncelikli olarak PMI sertifika başvurusu yapmalıdır.
  2. Başvuru ekranı 90 gün boyunca aktif olacaktır. Başvuru için deneyim ve eğitim bilgilerimizi bu ekranlardaki alanlara girmiş olmalıyız.
  3. Kontrol aşamasına gelindiğinde ise PMI başvuruları ile ilgili olarak yapılan incelemeler sonucunda bir hata olup olmadığı gözlenmektedir. Dolayısı ile bireyler eğer online ortamda bir başvuru yapmışlarsa bu süreçte eksik ya da hataların durumu analiz edilir ve 5 iş günü içinde bu süreç tamamlanarak, sınavı almaya uygun olup olmadığınız bilgisi size iletilir.

Sınava başvuru adımlarını buradan takip edebilirsiniz

Deneyiminiz sınav başvurusunda geçerli olması için başvuru tarihinizden itibaren geriye dönük son 8 yıl içerisinde olmalıdır.

Eğitiminiz ömür boyu geçerli olacaktır.

PMI, sınav için başvuran adaylar arasından rastgele seçim yaparak kişinin girmiş olduğu tecrübe ve eğitimleri belgelendirmesini talep etmektedir (Audit süreci). Bu sürece kalırsanız şunları çıktı olarak PMI Global’a göndermeniz gerekir:

1. Aldığınız bu eğitimin İngilizce tanımını ve içeriğini (saati, kapsadığı konular, kim tarafından verilmiş, vb.) Üniversitede aldığınız dersi eğitim ön şartı olarak girdiyseniz üniversiteden İngilizce transcript alarak belgelendirme yapabilirsiniz.

2. İlk başvurunuz sırasında proje yönetimine dair deneyimlerinizi PMI kendi formatında, her biri bir referans kişi tarafından yorumlanmış ve imzalanmış olarak istemektedir.

PMI, kişilerin beyan etmiş olduğu tüm bilgilerin doğru olduğunu kabul eden bir kuruluştur. Sürece başvururken kabul ettiğiniz etik kuralların işletilmesi konusunda son derece hassastır. Audit sürecine kalmanız durumunda, başvururken girmiş olduğunuz tecrübeler ve eğitimleri referanslarınıza danışılarak doğrulanacağından, lütfen sınava başvuru sırasında doğrulanamayacak deneyim ve eğitimlerinizi belirtmeyiniz.

Sınav uygunluğunuz bir yıl için geçerlidir, bir yıl içerisinde sınavınızı almış olmanız gerekir.

Yaklaşık 3 ay. çalışma planınızı siz yapmalısınız, en az 2 saat hafta içi, biraz daha fazla hafta sonu çalışması koymalısınız. Sınav hazırlığına 35 saatlik PY eğitimi sonrasında başlayınız. Dolayısıyla, bilgileriniz tazeyken üstüne ekleme yapabilirsiniz.

  1. Her şeyden önce, sınavdaki sorularla çok yakın olduğu, sınava giren arkadaşlarımız tarafından bildirilen Cloned Questions (Klonlanmış sorular) göz atın. Böylece konu çalışırken hangi noktalara dikkat etmeniz gerektiği ortaya çıkar.
    DİKKAT: Çözün demiyoruz, sadece sorular hakkında bilginiz olsun, çalışmanızı bu doğrultuda yapın.
  2. Eğitim sırasında biz sizlerin genel bilgi edinmesine ve sınav zihin yapısını edinmenize öncelik veririz. Eğitim sunumlarındaki pek çok bilgiyi hap şeklinde iletiriz. Bu yüzden eğitim sunumlarınızın ve PMI – LO üzerinde bulunan el kitabınızın (Student Manual) üzerinden dikkatlice geçin.
  3. Bu esnada, piyasada sınava uygun olduklarını anladığımız bazı açık kaynak sorularla pekiştirme yapabilirsiniz.
    Örneğin şu video soru serileri: https://www.youtube.com/watch?v=C3NyDsl9-xk
    Ancak eğer eğitim bilgi kaynaklarınızla çakışan soru olursa, eğitim bilgi kaynaklarınızın öncelikli olduğunu hatırlatırız.
  4. Cloned questions’ı mutlaka, cevabınızın üzerinden giderek, her sorunun mantığını anlayarak çalışın.
  5. Pmtraining veya prepcast sorularının kalitesi konusunda, sınavı alan arkadaşlarımızın geri bildirimleri çok iyi, ayrıca Oliver Lehmann ve Andrew Ramdayal’ın soru simulasyonları da kaliteli, buralardan soru alarak, pekiştirmelerinizi tamamlayın:
    Online PMP Exams | PMP Training Prep Class & Course | PMTraining
    PMP Exam Prep and PMP Training Online (project-management-prepcast.com)
    https://tiaexams.com/product/pmp-exam-simulator-course/
    https://www.oliverlehmann.com/free/free-pmp-practice-questions
  6. İnternet ortamında eski versiyonlardan binlerce PMP sorusu karşınıza çıkabilir.
    DİKKAT: Eski versiyonların hepsi sizi yanıltacaktır. Kaynağınızın yeni sınav sistemiyle uyumlu olduğundan emin olun. Yeni sınava uyumlu olduğunu bildiren kaynaklar bulduğunuzda, sorulardan emin olmak için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Her şeyden önce PMI tarafından, eğitimi aldığınız ATP® üzerinden size ulaştırılan eğitim içeriğine dair bir Öğrenci El Kitabı(Student Manuel) olacak. Bu el kitabı 400 sayfaya yakın bir içerik. Bu içerik aslında sizin temel bilginizi destekliyor ve sahip olmanız gereken bilgiyi size ulaştırıyor. Ama bunun üstüne deneyiminiz ve PMI yaklaşımlarıyla soruları harmanlamanız gerekiyor. Sorular demişken bundan sonra 200 değil 180 soru var. Sınav ise 230 dakikadan oluşuyor. Bu 180 sorunun sadece beş tanesi diğer testler için olgunlaştırılan sorular(pre-test). 175 tanesi sizin değerlendirileceğiniz soru. Hiç o 5 tanesinin hangisi olduğuna takılmamalısınız. Hiç önemi yok. Ama soru tipleri değişiyor. Örneğin, bir tarafta size kutular veriyor ve bu kutuların içindeki ifadelerle diğerlerini eşleştirmeniz istenebiliyor. Ya da 4 seçenekten birini ya da 5, 6 seçenekten birkaçını seçtiğiniz sorular olabiliyor. Soru tipleri buna göre evriliyor. Peki yarım cevapladıklarınızdan puan alabiliyor musunuz? Hayır yarım cevapladıklarınızdan puan alamıyorsunuz. Tam cevaplamanız gerekiyor.

Destekleyici bilgiye nereden ulaşabileceğinizi ya da sorulara nereden ulaşabileceğinizi düşünüyorsunuzdur.

Öncelikle, lütfen yardımcı kitap olarak kullandığınız kitabın bu yeni sistem uyarlı olduğundan emin olun. Bu yazının oluşturulduğu tarih olan 19 Şubat 2021 itibariyle bu içeriğe uyumluluk gösteren iki yardımcı kitap var. Biri Kim Heldman’ın kitabının 10. Versiyonu, bir diğeri de Rita Mulcahy’in kitabının 10. versiyonu. Konu anlatımı desteği olarak bunlardan faydalanabilirsiniz. Ancak Öğrenci El Kitabınız olduğu müddetçe bunlara çok ilerlemenize gerek yok. Daha ziyade soru çözmeniz lazım. Sorular için gene Rita Mulcahy’in kitabının 10. versiyonundaki soru setlerinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca İzge olarak bizden eğitim alan arkadaşlarımıza kendi çözüm ortağımızla 1.000 soruluk bir seti açık hale getiriyoruz. Bunlar hep sınava doğru ilerlerken kullanabileceğiniz kaynaklar. PMBOK diğer tüm kaynaklarla aynı seviyede duruyor şu anda. Eğer geçmişten konuya hakimseniz ‘Peki süreçlerdeki girdi, çıktı, araç, teknikler çıkmayacak mı?’ diye soruyor olabilirsiniz. Karşınıza çıkabilir, ama çok zayıf ihtimaldir. Artık eğitimin içeriği insanlar(people), süreçler(process) ve iş çevresi(bussiness environment) üzerinde duruyor. Süreçler de eski süreçler değil. Ona da yeni bir yaklaşım geldi. O da gene bizlerin eğitim içeriğinde bahsettiğimiz, sizin Öğrenci El Kitabınızda detayına sahip olacağımız bilgiler arasında.

Yanınızda kimlik kartı bulundurunuz ve tüm belgelerinizde isminiz aynı olsun. Başvuruda kullandığınız isimle kimlikteki isim aynı olmalıdır!

Daha detaylı bilgi edinmek için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Tüm sertifikasyon sınavlarının temel dili İngilizcedir. 2018 itibariyle PMP sertifikasyon sınavı farklı dil yardımlarıyla alınabilmektedir. Dil yardımı demek, sınav sorularının hem İngilizce hem de yardım alınacak dilde görüntülenebilmesi anlamına gelir. PMP Sertifikasyon sınavını Türkçe dil yardımı ile de alabilirsiniz. Diğer sertifikasyon sınavlarında henüz Türkçe dil desteği bulunmamaktadır.

PMP Sınavı, sınav takviminizi belirlerken dili Türkçe seçerek, Türkçe alabilirsiniz. Ancak, sertifikasyon sınavının da hangi dil seçilirse seçilsin, soruları hem seçtiğiniz dilde hem de İngilizce olarak görebilirsiniz. Sınav dilini Türkçe seçtiğiniz takdirde karşınızda  sorular öncelikle Türkçe gelecektir, bir pop-up penceresinden  de sorunun İngilizcesine erişebilir olacaksınız. Katılımcılarımızdan aldığımız geri bilidirimlerde, sınav dili Türkçe seçildiğinde, pop-up vasıtasıyla soruların İngilizcesine ulaşmanın, sınav sırasında zaman veya motivasyon kaybı yaratmadığı iletilmiştir.

PMI yeni sınav sisteminde soruların %50’sinin çevik ve hibrit tabanlı olacağını daha önce açıklamıştır. Ancak yine de sınava hazırlananlar çevik ve hybrid sorularının ne ağırlıkta ve nasıl geleceğini merak etmektedir. Bu konu ile ilgili yakın zamanda sınavı giren katılımcılarımızın bir kısmı soruların çoğunluğunun çevik ve hibrit proje yönetimi temelli geldiğini belirtirken bazı katılımcılar da bu oranın %35-40’larda olduğunu belirtiyor.

Bu konudaki tahminimiz bu yorumların daha ziyade çevik ve hibrit algımıza bağlı olarak değiştiği ve soruların da klasik, çevik ve hibrit proje yönetimi konularında daha bütünsel çerçevede oluşturulduğu yönündedir. Sorular, her bir aday için soru veri tabanından, rastgele çekilmektedir. Bu yüzden bazı adaylara daha kısa, bazı adaylara daha uzun sorular; veya bazı adaylara daha hibrit, çevik vurgusu hissettiren sorular çıkabilmektedir. Bu yüzden sınavı alanların soruların  yüzde ağırlığıyla ilgili algısı değişiklik gösterebilmektedir.

Hayır.

Sınav ücreti PMI üyesi olmayanlar için 555 USD, üyesi olanlar için 405 USD dir. PMI üyeliği ücreti yıllık 129 USD, ilk defa üye oluyorsanız bir defaya mahsus 10$ initiation fee ve PMI TR Chapter yıllık üyelik bedeli 25  USD’dır.

Bir uygunluk döneminde (bir yıl) sınavı 3 kez alma hakkınız var, ancak her bir sınav için ücret ödemeniz gerekli. Eğer aynı uygunluk döneminde 3 kez sınavı alıp, geçemezseniz, PMI, sonraki bir yıl boyunca sınava başvurunuzu kabul etmez.

Öncelikle, lütfen yardımcı kitap olarak kullandığınız kitabın 2 Ocak 2021 yeni sistem uyarlı olduğundan emin olun. Bu yazının oluşturulduğu tarih olan 19 Şubat 2021 itibariyle bu içeriğe uyumluluk gösteren iki yardımcı kitap var. Biri Kim Heldman’ın kitabının 10. Versiyonu, bir diğeri de Rita Mulcahy’in kitabının 10. versiyonu. Konu anlatımı desteği olarak bunlardan faydalanabilirsiniz. Ancak Öğrenci El Kitabınız olduğu müddetçe bunlara çok ilerlemenize gerek yok. Daha ziyade soru çözmeniz lazım. Sorular için gene Rita Mulcahy’in kitabının 10. versiyonundaki soru setlerinden faydalanabilirsiniz.  Bunlar hep sınava doğru ilerlerken kullanabileceğiniz kaynaklar. PMBOK diğer tüm kaynaklarla aynı seviyede duruyor şu anda. Eğer geçmişten konuya hakimseniz ‘Peki süreçlerdeki girdi, çıktı, araç, teknikler çıkmayacak mı?’ diye soruyor olabilirsiniz. Karşınıza çıkabilir, ama çok zayıf ihtimaldir. Artık eğitimin içeriği insanlar(people), süreçler(process) ve iş çevresi(bussiness environment) üzerinde duruyor. Süreçler de eski süreçler değil. Ona da yeni bir yaklaşım geldi. O da gene bizlerin eğitim içeriğinde bahsettiğimiz, sizin Öğrenci El Kitabınızda detayına sahip olacağımız bilgiler arasında.

PMI®’ın Referans Gösterdiği Kaynaklar:

  1. Agile Practice Guide, Project Management Institute
  2. A Guide To the Project Management Body of Knowledge, Project Management Institute
  3. Project Management: A System’s Approach to Planning, Scheduling and Controlling, Harold KERZNER
  4. Effective Project Management : Traditional, Agile, Extreme, Hybrid,  Robert K.WYSOCKI
  5. Fundamentals of Technology Project Management 2nd Edition, Colleen GARTON with Erica McCoulloch
  6. Project Managers Portable Book 3rd Edition, David Cleland and Lewis Ireland
  7. Information Technology Project Management 7th edition, Kathy Schwalbe
  8. Essential Scrum: A Practical Guide to The Most Popular Agile Process, Kenneth S.Rubin
  9. Project Management: The Managerial Process, Erik Larson
  10. The Project Management Tool Kit: 100 Tips and Techniques for Getting the Job Done Right, Tom Kendrick

PMI, sınav için başvuran adaylar arasından rastgele seçim yaparak veya inceledikten sonra denetime kalmasını istediği adayları, kişinin beyan ettiği tecrübe ve eğitimleri belgelendirmesini talep etmektedir (Audit süreci). Bu sürece kalırsanız şunları çıktı olarak PMI Global’a göndermeniz gerekir:

1.Aldığınız bu eğitimin İngilizce tanımını ve içeriğini (saati, kapsadığı konular, kim tarafından verilmiş, vb.) Üniversitede aldığınız dersi eğitim ön şartı olarak girdiyseniz üniversiteden İngilizce transcript alarak belgelendirme yapabilirsiniz.

2.İlk başvurunuz sırasında proje yönetimine dair deneyimlerinizi PMI kendi formatında, her biri bir referans kişi tarafından yorumlanmış ve imzalanmış olarak istemektedir.

PMI, kişilerin beyan etmiş olduğu tüm bilgilerin doğru olduğunu kabul eden bir kuruluştur. Sürece başvururken kabul ettiğiniz etik kuralların işletilmesi konusunda son derece hassastır. Audit sürecine kalmanız durumunda, başvururken girmiş olduğunuz tecrübeler ve eğitimleri referanslarınıza danışılarak doğrulanacağından, lütfen sınava başvuru sırasında doğrulanamayacak deneyim ve eğitimlerinizi belirtmeyiniz.

Toplam eğitim materyalleri:

1. PMI® tarafından;
Doğrudan sağlanan içerik ve materyal (katılımcı el kitabı – proje yönetimi şablonları vs.) dili İngilizce’dir. Katılımcılar kendilerine ulaştırılacak erişim kodları ile PMI® yönetimindeki platform üzerinden materyallere erişecektir.

2. Arge Grup Danışmanlık tarafından;
A. Klasik ve Çevik Temel Proje Yönetimi Eğitim içerik sunumu
B. İçeriği PMI’dan sağlanan ve sadece ATP’ler ile paylaşılan ve Arge Grup Danışmanlık tarafından gözden geçirilen 300 soruluk çözümlü soru seti

Sınav tarihleri başvuru kabulü sonrası gelen mailde yapılan yönlendirmeler ile aday tarafından belirlenmektedir. PMP sınavı evden online olarak da alınabiliyor.

2 Ocak 2021’den itibaren Canlı&Uzaktan eğitimler veya yüz yüze sınıf eğitimine katılmanız eğitimlerin içeriğinde herhangi bir noktada değişiklik yaratmamaktadır. Burada en önemli nokta eğitimin canlı olarak gerçekleştirilmesidir. Offline kayıttan izlenen eğitimler ön koşulu sağlamamaktadır. 35 saatlik PMI’ın proje yönetimi bilgisini/metodolojisini esas alan ve güncel içerikli bir eğitim olmasına dikkat ediniz.

İş analizi,

  • Sorunları ve fırsatları belirleyen;
  • İş gereksinimlerini belirleyen ve bu ihtiyaçları karşılamak ve stratejik karar vermeyi desteklemek için uygun çözümler öneren;
  • Gereksinimleri ve diğer ürün bilgilerini ortaya çıkartan(elicit), analiz eden, belirleyen(specify), iletişen ve yöneten;
  • Değeri ölçmek ve gerçekleştirmek ve bu sonuçları analiz etmek için fayda ve yaklaşımları tanımlayan

bilgi, beceri, araç ve teknolojilerin uygulanmasıdır.

Özellikle dijitalleşme ve dijital dönüşüm ile birlikte, iş yapış şekillerimiz, pazarın ve kullanıcıların ihtiyaçları, inovasyon paternleri sürekli değişiyor. Ürün ve hizmetlerimizi hem konumlandırmak hem de geliştirmek için, iş analizi yetkinlikleri de şart hale geliyor. Pek çok kuruluşta ve proje ekibinde “iş analisti” bulunduğuna şahitlik ediyoruz.

Eğitiminiz ömür boyu geçerli olacaktır.

PMI’ın web sitesinden aşağıdaki bağlantıyı kullanarak PMP sertifikası başvuru sayfasına ulaşabilir ve bu sayfadaki “Apply Now” butonuna tıklayıp ilgili yönergeleri takip ederek başvurunuzu yapabilirsiniz:

https://www.pmi.org/certifications/types/business-analysis-pba 

Lise mezuniyeti için;

  • 60 ay iş analizi deneyimi
  • 35 saatlik iş analizi eğitimi
Üniversite mezuniyeti için;

  • 36 ay iş analizi deneyimi
  • 35 saatlik iş analizi eğitimi

İş analizi deneyimi başvuru anından itibaren maksimum 8 yıllık bir zaman dilimi içerisinde olmalıdır.

Aktif PMP ve/veya PgMP sertifikasyon sahiplerinin genel proje deneyimi gerekliliklerini yerine getirdiği kabul edilmektedir.

  1. PMI sertifikası almak isteyen bireyler öncelikli olarak PMI sertifika başvurusunu yapmalıdır.
  2. Başvuru ekranı 90 gün boyunca aktif olacaktır. Başvuru için deneyim ve eğitim bilgilerimizi bu ekranlardaki alanlara girmiş olmalıyız.
  3. Kontrol aşamasına gelindiğinde ise PMI başvuruları ile ilgili olarak yapılan incelemeler sonucunda bir hata olup olmadığı gözlenmektedir. Dolayısı ile bireyler eğer online ortamda bir başvuru yapmışlarsa bu süreçte eksik ya da hataların durumu analiz edilir ve 5 iş günü içinde bu süreç tamamlanarak, sınavı almaya uygun olup olmadığınız bilgisi size iletilir.

PMI, sınav için başvuran adaylar arasından rastgele seçim yaparak kişinin girmiş olduğu tecrübe ve eğitimleri belgelendirmesini talep etmektedir (Audit süreci). Bu sürece kalırsanız , eğitim sonunda size vereceğimiz katılım sertifikasını , eğitimi aldığınızı belgelendirmek için kullanabilirsiniz. Üniversitede aldığınız dersi eğitim ön şartı olarak girdiyseniz üniversiteden İngilizce transcript alarak belgelendirme yapabilirsiniz.

Yine girmiş olduğunuz tecrübeleri de, çalışmış olduğunuz yerlerden imzalı bir antetli belge alarak belgelendirebilirsiniz. Antetli kağıt kullanılması bir zorunluluk değildir.  İçerik PMI tarafından kabul görmez ise yeniden almanız gerekebilir.

PMI, kişilerin beyan etmiş olduğu tüm bilgilerin doğru olduğunu kabul eden bir kuruluştur. Sürece başvururken kabul ettiğiniz etik kuralların işletilmesi konusunda son derece hassastır. Audit sürecine kalmanız durumunda, başvururken girmiş olduğunuz tecrübeler ve eğitimleri belgelendirmeniz gerekeceğinden,  belgelendiremeyeceğiniz deneyim ve eğitimlerinizi lütfen sınava başvuru sırasında işlemeyiniz.

Sisteme giriş yaptığınız tarihten geriye doğru en fazla 8 yıl içinde sahip olduğunuz toplamda 36 aylık iş analizi deneyimlerinizi beyan edebilirsiniz. Pmi.org sayfasında görev aldığınız her bir proje için proje ismi, referans olarak vereceğiniz kişinin ismi ve projedeki iş analisti görevinize dair deneyim bilginizi gireceğiniz metin alanları bulunmaktadır. Deneyim bilgisi için ayrılmış olan karakter sayısı 550’dir. Her deneyim için toplam çalışma saatinizi de girerek, 36 aylık deneyim bilginiz dolana kadar yeni kayıt oluşturabilirsiniz.

Sınav uygunluğunuz bir yıl için geçerlidir, bir yıl içerisinde sınavınızı almış olmanız gerekir. Sınav takviminizi de pmi.org sayfası üzerinden belirleyeceksiniz.

Sınavda toplam 200 soru var ve toplam 4 saat süreniz var. Bu 200 sorudan 25’i daha sonraki sınavlar için test edilen ve sizin değerlendirmenizin dışında kalacak olan sorulardır.

Sınav tarihleri başvuru kabulü sonrası gelen mailde yapılan yönlendirmeler ile aday tarafından belirlenmektedir. Sınavı sınav merkezlerinde alabileceğiniz gibi evden online olarak da alabilirsiniz.

Bir uygunluk döneminde (bir yıl) sınavı 3 kez alma hakkınız var, ancak her bir sınav için ücret ödemeniz gerekli. Tekrar alınacak sınav ücreti, üyeler için 275 USD, üye olmayanlar için 375 USD’dir. Eğer aynı uygunluk döneminde 3 kez sınavı alıp, geçemezseniz, PMI, sonraki bir yıl boyunca sınava başvurunuzu kabul etmez.

Sınav ücreti PMI üyesi olmayanlar için 555 USD, üyesi olanlar için 405 USD dir.

PMI üyeliği ücreti yıllık 129$, ilk defa üye oluyorsanız bir defaya mahsus 10$ initiation fee ve PMI TR Chapter yıllık üyelik bedeli 25$’dır.

PMI-ACP sertifikası, Agile proje yönetimi alanındaki uzmanlığınızı belgeleyerek kariyerinizde ilerleme sağlar ve işe alım sürecinde rekabet avantajı sağlar. Sertifikanız ile ürün sahipliği, çevik koçluğu konularında bilgi ve beceri sahibi olduğunuzu kanıtlamış olursunuz.

Dünyada en yaygın olarak bilinen sertifikalar arasında scrum.org tarafından sağlanan PSM (Proffessional Scrum Master) I ve PSM II ve PMI tarafından sağlanan ACP, DASM, DASSM, DAC, DAVSC sertifikaları bulunmaktadır.

PMI-ACP, Agile Certified Practitioner’ın kısaltmasıdır. PMI-ACP, Proje Yönetimi Enstitüsü (PMI) tarafından sunulan Agile metodolojilerinin bilgisini ve deneyimini değerlendiren bir sertifikasyon programıdır.

Disiplined Agile (DA), bir dizi yöntem, uygulama ve süreç çerçevesidir ve özellikle büyük ölçekli Agile projeler için tasarlanmıştır. Temel olarak, DA, çeşitli Agile metotlar arasında birleştirilmiş ve ölçeklendirilmiş bir yaklaşım sunar.

İşte Disiplined Agile hakkında daha detaylı bilgi:

  1. Esneklik ve Ölçeklenebilirlik: Disiplined Agile, çeşitli işlevler, projeler ve organizasyonlar arasında esneklik sağlayarak, her türlü ölçekteki projeler için uygulanabilirlik sunar.
  2. Uygulama Çeşitliliği: Disiplined Agile, farklı türdeki projelerde (örneğin, yazılım geliştirme, IT altyapısı, veri yönetimi, işletme geliştirme vb.) kullanılabilir. Ayrıca, farklı metodolojilerin (Scrum, Kanban, XP, Lean vb.) bileşenlerini bir araya getirerek esnek bir yaklaşım sunar.
  3. Roller ve Sorumluluklar: Disiplined Agile, çeşitli ekiplerin ve rollerin işbirliği yapmasını kolaylaştıran bir yapı sunar. Proje yöneticilerinden yazılım geliştiricilere, iş analistlerinden test uzmanlarına kadar çeşitli roller ve sorumluluklar tanımlanmıştır.
  4. Değer Odaklılık: Disiplined Agile, değer odaklı bir yaklaşımı benimser. Her adımda, projenin ve müşterinin değerini en üst düzeye çıkarmak için esneklik ve optimize edilmiş süreçler ön plandadır.
  5. Dönüşüme Odaklanma: Disiplined Agile, sürekli iyileştirme ve dönüşümü teşvik eder. Geri bildirim döngüleri ve öğrenme kültürü, sürekli olarak süreçlerin ve uygulamaların geliştirilmesine olanak tanır.
  6. PMI Tarafından Desteklenmesi: Disiplined Agile, Proje Yönetimi Enstitüsü (PMI) tarafından desteklenir ve sertifikalandırılır. Bu da, DA’nın birçok profesyonel için resmi bir tanınma ve sertifikasyon imkanı sunmasını sağlar.

Disiplined Agile, Agile yöntemlerin karmaşıklığını ve ölçeğini ele alarak, büyük organizasyonların ve projelerin ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmıştır. Bu çerçeve, proje yönetimi, yazılım geliştirme ve iş süreçlerinde daha fazla esneklik, verimlilik ve değer sağlamak için kullanılabilir.

ACP sınavına hazırlık eğitimine, Agile metodolojileriyle ilgili bilgi ve deneyim kazanmak isteyen veya sertifikasyon almayı hedefleyen proje yöneticileri, ürün sahipleri, yazılım geliştiricileri, test mühendisleri ve diğer proje takımı üyeleri katılabilir. Ayrıca, Agile prensiplerini ve uygulamalarını daha derinlemesine anlamak isteyen proje sponsorları ve yöneticileri de bu eğitime katılabilirler.

Lisans mezunu kişiler için;

  • 21 saatlik eğitim almış olmak,
  • Son 5 yıl içerisinde 12 aylık proje yönetimi deneyimine sahip olmak veya PMP veya PgMP sertifikası sahibi olmak,
  • Son 3 yıl içerisinde 8 aylık çevik proje yönetimi deneyimi sahibi olmak,

Başvuruda bulunmak için yeterlidir.

ACP sertifikasyon sınavına başvurmak için PMI’ın web sitesine www.pmi.org  üzerinden hesap oluşturduktan sonra sertifikasyonlar sekmesinden ACP sertifikasını seçip sınava başvur seçeneğine tıklamanız gerekmektedir. Başvuru online olarak gerçekleşir.

ACP sınavına başvururken öncelikle PMI’ın resmi web sitesine giderek bir hesap oluşturmalısınız. Daha sonra, sınav başvuru formunu doldurmalı ve denetime kalırsanız PMI’ın belirlediği ön koşulları karşıladığınızı doğrulayan belgeleri yüklemelisiniz. Son olarak, başvurunuz onaylandıktan sonra sınav ücretini ödeyerek sınav tarihini belirlemelisiniz.

Aldığınız eğitimin son geçerlilik tarihi bulunmamaktadır. İstediğiniz zaman katılım sertifikanızla sınava başvuruda bulunabilirsiniz.

ACP sınav başvurusu yapan adayların bir kısmı rastgele denetime tabi tutulabilir veya başvurunuz inceledikten sonra denetime kalabilirsiniz. Denetim süreci, başvuru formunda belirtilen deneyim ve eğitim bilgilerinin doğruluğunu teyit etmek amacıyla gerçekleştirilir. Denetim süreci, PMI’ın belirlediği belgelerin ve bilgilerin doğruluğunu ispatlayan belgelerin sunulmasını gerektirir.

Detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz: info@argegrupdanismanlik.com.tr

ACP başvurunuz onaylandıktan sonra, size uygun olan tarih müsaitse istediğiniz zaman sınava girebilirsiniz. PMI’ın resmi web sitesinden sınav tarihlerini ve yerlerini kontrol ederek size uygun olan bir tarihi seçebilirsiniz.

Sınavda konulara göre soru dağılımı aşağıdaki şekildedir.

  • Çevik Prensipler ve Çevik Zihniyet – %16
  • Değer Odaklı Teslimat – %20
  • Paydaş Katılımı – %17
  • Takım Performansı – %16
  • Uyarlanabilir Planlama – %12
  • Sorun Tespiti ve Çözümü – %10
  • Sürekli İyileştirme (Ürün, Süreç, İnsanlar) – %9

https://www.pmi.org/certifications/agile-acp sınav ile ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Sınav 120 sorudan oluşmaktadır ve 180 dakikadan oluşmaktadır.

ACP sınavına çalışırken öncelikle PMI’nin belirlediği sınav içeriğini ve konu başlıklarını iyi anlamanız önemlidir. Bunun yanı sıra, Agile Practice Guide ve diğer kaynaklardan yararlanarak konuları derinlemesine öğrenmeli ve pratik sorular çözerek sınav formatını anlamaya çalışmalısınız. Ek olarak www.pmspeed.com üzerinden sizin için hazırladığımız ACP sorularını satın alarak soru çözebilirsiniz.

ACP sınavına girerken zaman yönetimine dikkat etmek önemlidir. Sınavda verilen süre içinde tüm soruları cevaplamaya çalışmalısınız. Ayrıca, sınav öncesinde sınav salonu ve kurallarıyla ilgili bilgi alarak sınav günü stresini azaltabilirsiniz.

Sınavı Arapça, İngilizce, Japonca, Korece, Portekizce ve İspanyolca dillerinde alabilirsiniz. Sınavda Türkçe dil desteği yoktur.

Götürmez.

1 yıl içerisinde 3 kez sınava giriş hakkınız vardır.

PMI üyesi olmayanlar için 396 USD, PMI üyesi olanlar için 348 USD dir.

1 yıllık PMI üyelik ücreti 129 USD’dir.

Eğitimi bizden almanız durumunda PMI’ın sağladığı %17’lik indirimden faydalanma hakkına sahip olacaksınız. Normal şartlarda 1 yıllık üyelik + sınav ücreti 477 USD iken eğitimi bizden almanız durumunda bu tutar 477 USD olacaktır.

Aradığınıza Sorunun Cevabına Ulaşamadınız mı?

Tüm diğer sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

"PMI", "PMP", "PMI-ACP", “PMI-PBA", "PMI-RMP", "PMI-CAPM", “DASSM”, "Project Management Institute", Inc.'in tescilli markasıdır. "PMI", "PMP", "PMI-ACP", “PMI-PBA", "PMI-RMP", "PMI-CAPM", “DASSM” , "Project Management Institute", are marks of Project Management Institute, Inc. © 2024 Copyright ARGE Grup Danışmanlık tüm hakları saklıdır.

Sanatizi Reklam Ajansı