PMP SINAVI BAŞVURU ADIMLARI

PMP sınav başvurusu nasıl yapılır ? Yazımızda başvuru esnasında yapmanız gereken adımları derledik. PMP sınav başvurusu nasıl yapılır ? ile ilgili aklınıza takılan sorularınız için bize ulaşabilirsiniz.

Öncelikle PMI®’ın sayfasına girin ve “Register” butonuna tıklayarak kaydınızı oluşturun.

Kaydınızı gerçekleştirdikten sonra “Certifications” sayfasından PMP® Sertifikasının olduğu linke tıklayın.

Apply for PMP® Certification” bölmesinde yer alan “Continue” butonuna tıklayın.

Academic Education” kısmına üniversite bilgilerinizi doldurun ve “Professional Education” kısmında ise ARGE Grup Danışmanlık’dan almış olduğunuz 42 saatlik eğitimi yazın ve “Continue to Experience” a tıklayın. Bu formu doldurmadan önce “eğitimi almış ve tamamlamış” olmanız gerekmektedir.

Şimdi en önemli kısma geldik.

Deneyim kısmında “Project Title/ Projenizin adını “(Örneğin: CRM Construction Project), “Organization/ Organizasyonunuzu” (Örn: xxxx Software Company) ve projedeki rolünüzü (Örn: Project Assistant/ Leader or Planning Manager)( PMI®’ın sayfasında yer alan kılavuzda projedeki rolünüzle ilgili ifadeleri linkteki kılavuzda bulabilirsiniz: https://www.pmi.org/-/media/pmi/documents/public/pdf/certifications/project-management-professional-handbook.pdf?v=462bec4f-b7d1-44e1-b027-fa3fb4482d4b) yazın.

“Functional Reporting Area” kısmına projenizde bulunduğunuz departmanınızı belirtmeniz gerekmektedir.

Organization Primary Focus” kısmında ise projenizin yer aldığı sektörü (Örn: savunma, yazılım, inşaat vb.) belirtmelisiniz.

Diğer bir dikkat etmeniz gereken nokta ise “Approach/ methodology” kısmı olacak.

Burada projeniz boyunca “waterfall(şelale), agile (çevik) veya Hybrid (hibrit) yöntemlerden hangisini kullandığınızı seçmelisiniz.

Project Team Size” kısmında ise proje ekibi olarak kaç kişi olduğunuzu belirtmelisiniz.

Proje bütçenizi beyan etmelisiniz.

Eğer proje bütçeniz gizli tutuluyorsa “Classified” seçeneğini seçmelisiniz. Diğer bir önemli nokta ise proje bütçe büyüklüğünüzü dikkate alarak ekip büyüklüğünüzü beyan etmelisiniz (Örn.: Proje bütçeniz 25M ve daha fazlası ise ekip büyüklüğünüzün de bu anlamda tutarlı olması gerekmektedir).

Beyanınızın son aşamasında ise projenizin başlangıç ve bitiş tarihlerini yazdıktan sonra 200 ila 500 kelime olacak şekilde projedeki rolünüzü beyan etmelisiniz.

Bu aşamada sizlere şunu hatırlatmak isteriz: 100 kelime ve aşağısında yazdığınız beyanlar PMI®’ın sayfasında otomatik olarak kaydedilmemektedir. Bu hususu göz önüne alarak başvurunuzu yapmanızı öneririz. Eğer projeniz halihazırda devam ediyorsa “In Progress” butonuna tıklayabilirsiniz.

Burada proje rolünüzü beyan ederken PMI®’ın proje yönetimi metodolojisinde kullandığı sırayı ve ifadeleri dikkate alarak yazmanız çok önemlidir. PMI® tarafından derlenmiş olan “Application Checklist” dokümanından nelerin proje tanımına girdiği ve PMI®’ın sizlerden bu süreçte ne gibi ifadeler kullanmanız gerektiği ile ilgili bilgileri linkte bulabilirsiniz: https://www.pmi.org/-/media/pmi/documents/public/pdf/certifications/your-pmp-application-checklist.pdf?v=19b658fe-b091-4156-bb40-7e1422200ad0

*(Eğitimlerimizde bu kısmı ayrıntılı olarak ele almaktayız)

Her bir deneyiminizi “Save Experience” butonu ile kaydedin. Başvurunuzun son halini verdikten sonra “Submit” etmeden önce, bir kopyasını almanızı tavsiye ederiz. “Continue to Exam Details” ile gerekli bilgi onaylarınızı verdikten sonra başvurunuzu “Submit” edebilirsiniz. ” Submit” ettikten sonra PMI®’dan gelecek olan mail ile “Eligibility” yani uygunluk durumunuzu öğrenebilirsiniz.

PMI®’dan size gelen mailde, sınav başvurunuzun kabul edildiği veya audit sürecine takıldığınız veya başvurunuz reddedildiği ile ilgili bilgiyi bulabileceksiniz:

Başvurunuzun kabulü e-postası size gönderildiğinde ödeme ve takvimleme sayfasına ilerleyeceksiniz.

Bu esnada dikkat etmeniz gerekenler:

*Sınav ödemesi öncesinde PMI® üyesi olduğunuzda, üyelik indiriminden faydalanabilirsiniz (Bu konu ile ilgili detaylı bilgiyi eğitimlerimizde bulabilirsiniz).

** Ödemeniz gerçekleştikten sonra sınavınızı takvimlemek için Pearson VUE’nun sayfasına yönlendirileceksiniz. Eğer sınavda Türkçe dil desteği almak istiyorsanız, takvimleme esnasında sınav dilinizi “Language” kısmından Türkçe olarak işaretlemeyi unutmayın! (“Language” kısmında Türkçe seçeneğini seçtiğiniz zaman, sınavı hem Türkçe hem İngilizce olarak görebileceksiniz. Bir şey seçmezseniz sınav sorularını sadece İngilizce olarak görebilirsiniz.)

Takvimleme sırasında sınavınızı sınav merkezinde mi yoksa evinizden mi alacağınız konusunda seçim yapacaksınız. Bu hususlarla ilgili detayları diğer yazımızda paylaşıyor olacağız.

PMP® sınavı ile ilgili tüm sorularınız için bize ulaşabilirsiniz. PMP sınav başvurusu nasıl yapılır ? konusunda hala soru işaretleriniz varsa bize ulaşın.