PMP Sınav Deneyimi – Nazlı Ebru Mutlu

Geçen sene eğitimi tamamladıktan sonra sınav hazırlığına başladım. Eğitim sonra başvurumu hemen yaptım tarihi de aldım ancak bazı sebeplerden ötürü sınavı ötelemek durumunda kaldım. Tam anlamıyla Ekim gibi sıkı çalışmaya başlayıp Ocak 2024 sonunda sınava girdim.

Kaynak olarak PMBOK V6 hep elimin altındaydı. Eğitime de sınava da sadece elimde sertifikam olsun diye düşünerek ilerlemedim. Şirketimiz bünyesinde de hem eğitimde öğrendiğim konuları hem de çalışırken öğrendiğim konuları iş yapış stillerimize yansıtmak öncelikli hedefimdi. Bu sebeple PMBOK V6 süreçle ilgili mantığın oturması açısından çok faydalı olduğunu düşünüyorum. PMBOK V7’ye bakacak vaktim olmadı ancak onun yerine eğitim sunumlarına çalıştım. Agile ile ilgili kavramları metodolojileri eğitim sunumuyla beraber pekiştirdim.

Dediğim gibi şirketimde bu bakış açısını projelerimize uygulamamı beklediğinden ve savunma sektöründe projelerimiz genellikle waterfall olarak ilerlediğinden süreçlerin girdisini çıktısını öğrenmek benim için faydalı oldu. Ancak sınavda bu tarz sorular bildiğiniz üzere artık yok. Senaryo bazlı sorular geliyor. Sınava ne kadar çok soru çözerek girerseniz o kadar iyi. PMI bakış açısını kazandıktan sonra soruları çok daha rahat çözüyorsunuz.

Sizin verdiğiniz sorular ve Study Hall ile çalıştım. Study hall üzerinden çözdüğüm sorularda sınava girmeden önce son başarı oranım %75-78 civarındaydı. Sınavda tüm bölümleri above target ile geçtim. Study hall’daki expert ve difficult soruları sınava göre daha zordu.

Sınava hep İngilizce çalıştım ancak Türkçe dil desteği ile sınava girdim. İngilizce çalışıp Türkçe girmek biraz gözümü korkutmuştu ancak çeviriler genel olarak iyiydi. 10-12 soruda İngilizcelere baktım sadece. Orada da 4 şıktan 2 şıkka indiremediğim sorular vardı İngilizce kısmında keywordleri yakalarım diye baktım.

İki mola hakkımı da kullandım. Sınav uzun bir sınav olduğu için biraz yorucu olabiliyor. Sınava girmeden önce 180 soruluk denemeler çözmedim daha mini quizler çözerek ilerledim. Soru çözme hızımı bildiğim için bu benim için yeterli oldu.

Son olarak sertifika almayı düşünenlere tavsiyelerim, eğitimi kesinlikle almanız lazım. Proje bazlı çalışmakla PMI mantığını projelere uygulamak arasında farklılıklar var. Eğitim sonrası soru odaklı çalışarak da belki sertifikayı kazanabilirsiniz ancak işin mantığını oturtmak istiyor ve iş yapış biçiminizi değiştirmek istiyorsanız: Eğitim almalı, PMBOK V6-V7 kaynakları incelemeli, ve olabildiğince bol soru çözmelisiniz.

Daha fazla öğrenme ve keyifli bir deneyim için eğitim takvimimize göz atmayı unutmayın. Sizi de aramızda görmekten mutluluk duyacağız.

Sizlerle bir araya gelmek ve birlikte daha fazla öğrenmek için sabırsızlanıyoruz. Bizimle iletişime geçmeyin unutmayın: info@argegrupdanismanlik.com.tr

#riskyönetimi #projectmanagement #projeyönetimi #işanalisti #businessanalysis #çevikprojeyönetimi #işanalizi #projectmanager #agile #agileprojectmanagement #pmp #projeyonetimi  #pmicertification #pmpcertification